Ozdobne dodatki do dań

ozdobne dodatki do dańO tym, że człowiek je głównie oczami wie każdy. Nie chodzi tu oczywiście o sam fakt wchłaniani pokarmów, ile o to, że często wbrew logice większości osób smakuje potrawa, która ładniej wygląda. Przykładem takiego nastawienia może być na przykład szpinak na gęsto, który gdy się go je z zawiązanymi oczami jest przepyszny, natomiast bez względu na osobę, jego wygląd budzi negatywne skojarzenia. Dlatego też przygotowując jedzenie, zwłaszcza dla przysłowiowych niejadków, zawsze warto postarać się by zawsze miało ono ładny wygląd. Podając jakikolwiek danie na talerzu, warto zadbać o fakt odpowiedniego ułożenia potraw oraz ozdobienia ich jakimś elementem. Jest to prawda znana nie od dziś. Restauracje, a nawet bistra, czy tez bary szybkiej obsługi  podając nawet najprostsze dnia jak kotlet w panierce zawsze ozdabiają go elementem warzywnym na przykład liściem sałaty z pomidorem lub papryką. Zieleń i czerwień podświadomie kojarzy się człowiekowi z kwiatem, czyli wzbudza bardzo pozytywne nastawienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *