Zupa ogonowa

Ogony wieprzowe to dziś rarytas trudno dostępny w sklepach mięsnych, zwłaszcza w miastach. Tymczasem zupa ogonowa jest doskonałym daniem na zimę. Niezwykle pożywna zupa ma niepowtarzalny aromat. Jak ją przygotować? Po pierwsze musimy mieć ogony, dokładnie je obrać, oczyścić i wypłukać. Przyrządzamy z nich wywar gotując w całości. Jeżeli zależy nam na bardzo mięsnym wywarze, możemy prócz ogonów dorzucić kawałek mięsa, który posłuży nam jako wkładką. Po sporządzeniu wywaru winniśmy dodać przyprawy oraz wywar zagęścić poprzez zabielenie mąką ze śmietaną. Gdy wolimy zupy gęste można w wywarze zagotować kaszę jęczmienną, jeśli nie lubimy kleistych zup kasze należy zagotować oddzielnie po czym połączyć z zupą. Do zupy dla smaku warto dodać ugotowanej marchwi oraz zasmażonej cebuli ze skwarkami. Jeśli uda się nam obrać mięso z ogonów wrzucamy je do zupy. Całość zagotowujemy na kilka minut doprawiając do smaku. Serwować zupę można opcjonalnie z kaszą lub grzankami. Podając okraszoną zielona nacią pietruszki zupa jest idealnym wstępem do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *