Placki z cukini

,

Cukinia to warzywo łatwe w uprawie i szybko rosnące, w dodatku bardzo tanie w zakupie w sklepach. Warto jest wiedzieć na co można przerobić cukinię. Jednym z pomysłów są placki z cukinii. Do wykonania placków potrzebna jest nam zaledwie łyżka mąki, jajko i kilogram cukinii, oraz do smaku szczypta soli lub cukru. Placki smażymy na oleju, na patelni. Istotna w przygotowaniu jest konsystencja, bowiem zbyt sucha może powodować przypalanie się i rozklejanie placków, zbyt rzadka tym bardziej sprawi, że placki nie będą się udawać. Cukinie trzemy na grubej tarce po czym odcedzamy z niej odrobinę soku, dodajemy ubite jaja oraz łyżkę mąki dla zagęszczenia masy. Następnie układamy na rozgrzanej patelni okrągłe placki. Smażymy podobnie jak placki ziemniaczane. Jeśli zależy nam na kolorach placków możemy zetrzeć cukinię wraz ze skórka, wówczas placki będą kolorowe, jednak musimy wziąć pod uwagę, że wówczas skórką z cukinii będzie także wyczuwalna w smaku. Placuszki uwielbiają dzieci i dorośli, idealnie pasują z sałatką, jak również na słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *