Ciasto marchewkowe

ciasto-marchewkoweKiedy na szybko musimy wykonać pyszną przekąskę, zwłaszcza z myślą o dzieciach warto jest zrobić ciasto marchewkowe. Wbrew nazwie marchewki w cieście jest niewiele i niewiele osób jest w stanie rozszyfrować, iż do ciasta została dodana. Ciasto jest delikatnie wilgotne, jak i podobne ciasta na oleju, do tego ma specyficzny posmak,a  dzięki dodaniu cynamonu ma ciekawy koloryt. Na jedną blaszkę ciasta potrzebować będziemy szklankę cukru i trzy jaja, które razem ubijamy. Następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy do smaku i łyżkę cynamonu, następnie poz mieszaniu składników dodajemy około dwie szklanki startej marchwi. Kiedy już mamy masę dodajemy do niej szklankę oleju oraz sukcesywnie dwie szklanki mąki ciągle mieszając. Gęsta masa winna mieć kolor ceglasty, nie może być zbyt zbita ale i zbyt rzadka. Dla lepszego efektu ciasto można wyrobić mikserem lub robotem kuchennym. Powstałe ciasto wykładamy do formy i pieczemy około pięćdziesięciu minut w dwustu stopniach w piekarniku. Po wyjęciu z pieca można ciasto ozdobić cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *