Risi bisi rodem z Italii

Ciekawą potrawą jadaną przez Włochów z obszaru Wenecji i okolicy jest tak zwane risi bisi. Zielona potrawa jest idealną propozycją latem, jak i zimą. W Polsce groszek dostępny jest także w postaci mrożonej, co ułatwia przygotowanie risi bisi. To nic innego jak syta potrawka z ryżu i zielonego groszku w proporcji jeden do jeden. W rolniczym rejonie Veneto o groszek świeży nietrudno. Potrawkę wzbogaca się wywarem mięsny, jak i licznymi ziołami, w tym bazylią, jednakże dominantą potrawy jest groszek. Dla smaku warto jest dodać nieco masła, które doda aksamitnego smaku, chociaż w tradycyjnym przepisie mowa jest jedynie o oliwie z oliwek, jak na Włochów przystało. Groszek gotujemy, osobno gotujemy ryż na twardo, po czym w woku mieszamy główne dwa składniki podsmażając całość wraz z przyprawami. Tradycyjnie risi bisi nie zawiera dodatków mięsnych, jednak lokalnie urozmaicając się potrawę o mięso z kurczaka, które drobno pokrojone może być dodane do dania wzbogacając jego smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *