Dynia makaronowa

,

dynia-makaronowa

Jesiennym warzywem jakie urzeka smakoszy od kilku lat jest dynia. Występują ona w wielu odmianach od najbardziej znanych po unikatowe. Smak dyni jest odbierany często jako nijaki, a jednak ciekawy. Kiedy nie lubimy ciast, warto użyć dyni do stworzenia niebanalnego dania głównego. Dyni makaronowa jest szczególną odmianą dyni, która stosowana jest do wykonania potrawki z kurczakiem lub innym mięsem krojonym w kostkę. Dlaczego dynia makaronowa? Otóż dlatego iż jej rozgotowanie,  raczej uduszenie powoduje, ze rozpada się na podłużne nitki niczym domowy makaron w przeciwieństwie do dyni masłowej, która rozgotowuje się na jednolity mus. Odpowiednie przyprawienie na ostro dodaje atrakcyjności potrawie, którą można serwować zarówno z ryżem, jak i kaszą jęczmienną. Soczysty pomarańczowy kolor dyni w połączeniu z mięsem i szczypta zielonej natki pietruszki może prezentować się zjawiskowo w jesienne dni, gdy brakuje nam kolorów za oknem w związku z szarugą i nieustannym deszczem, krótkim dniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *