Pesto ze świeżej bazylii

pesto-ze-swieżej-bazylii

Coraz częściej na naszych parapetach i w  przydomowych ogródkach uprawiamy świeża bazylię. To doskonała roślina, łatwo i szybko rosnąca. Jest idealną przyprawą do sałatek, sosów i licznych potrawek. Wyjątkowe jest także zielone pesto z bazylii. Do jego wykonania potrzebujemy sporej ilości bazylii, najlepiej świeżo zerwanej z krzaczka o zwartym i nieprzerośniętym pokroju. Co ważne bazylia jest rośliną ciepłolubną i wymaga dużej ilości słońca, w przeciwnym razie ma goryczkowaty smak. Zerwane listki oddzielamy od łodyg i siekamy drobno po czym dusimy na wolnym ogniu z bardzo niewielką ilością oleju z oliwek. By pesto było idealnym dodatkiem do makarony winniśmy dodać do niego nieco oliwek jk również pieprzu, papryki i orzechów. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na papkę. Dla smaku można dodać również łyżkę śmietany lub żółtko, niemniej pesto w czystej postaci jest wystarczająco aromatycznym dodatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *