Placki z cukinii

Cukinia jest niepopularnym warzywem, za to niezwykle łatwo dostępnym, szybko rosnącym, wydajnym, zdrowym i tanim. Przyrządzić z cukinii można bardzo wiele potraw, które są odżywcze, ciekawe i smaczne. Placuszki z cukinii są idealną przekąską dla dzieci. Najczęściej jest to leczo, bądź tak zwane kotlety. Pysznością są placki z cukinii. Wystarczy obrać cukinię ze skórki i zetrzeć na grubym tarle. Następnie odsączyć nadmiar soków i dodać ubite jajko ze szczyptą soli. Dla smaku w zależności od upodobania można dorzucić odrobinę startej marchwi lub papryki, wówczas placuszki z cukinii podaje się z przyprawami, na ostro. Gdy wybierzemy klasyczną wersję placków bez dodatków, wówczas możemy placki podać także na słodko. Sama cukinia jest lekko słodka, delikatna. By placki się nie przypalały należy często przewracać na patelni drewnianą łopatką. Jeżeli mamy problem z utrzymaniem zwartej konsystencji placków można dodać do masy cukiniowej łyżkę mąki, niemniej placki tracą wtedy na smaku. Warto jest spróbować przyrządzić placki cukiniowe, bowiem czas przygotowania rodzinnej porcji to zaledwie pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *