Własnoręczne curry

Nie sztuką jest zrobić dobry posiłek z drogich produktów. Każdy kucharz, bez względu na to czy jest zawodowym szefem kuchni, czy tez jest amatorem powinien umieć zrobić coś dobrego w zasadzie z niczego. Chciałbym pokazać jak łatwo przygotować egzotyczne danie z produktów, które są tanie i łatwo dostępne. Chodzi mi o potrawkę curry, która zdobyła już nasz europejski rynek, choć w Polsce jest w dalszym ciągu zupełnie nieznana. Samo danie jest niczym innym jak mieszanką rożnego rodzaju produktów opartą na sosie wykorzystującym azjatyckie przyprawy. W naszych sklepach można kupić mieszkanki curry, warto jednak zrobić ją samemu, gdyż często w tych gotowych sól stanowi znaczny procent. Wracając jednak do głównego zagadnienie, to najpierw należało by przygotować pocięte w paski warzywa. Ja zazwyczaj używam selera, pietruszki, marchewki, pory i ziemniaków. Na patelni należy wraz z niewielką ilością oleju smażyć jakieś mięso lub rybę wraz z gotowa mieszanką curry, a następnie należy wrzucić przygotowane wcześniej warzywa i zalać wodą. Takie danie należy dusić do miękkości, a podawać można z ugotowanym białym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *