Być może wiele osób uśmiechnie się pod nosem na samo stwierdzenia dotyczące zrobienia dobrego rosołu. Nie wątpliwie większość osób potrafi zrobić prosty wywar mięsno-warzywny lub sam warzywny. Jednak wiele osób nie zna niektórych kulinarnych sztuczek, które powodują, że ta prosta zupa może być wyśmienitym daniem. Najważniejsze jest aby przed przygotowaniem zupy bardzo dobrze umyć, zwłaszcza mięso. Zakrzepła krew która się na nim znajduje może nadać zupie dość nieprzyjemnego czarnego koloru, powodując przy tym matowienie jej. Dobry rosół, bez względu na to z jakiego rodzaju mięsa jest robiony, musi być przede wszystkim klarowny. W czasie gotowania warto także zbierać, najlepiej widelcem zbierające się na powierzchni ścięte białko, które ma wygląd brązowej pianki. Nie jest ono niezdrowe, ale także niszczy klarowność. By przyciemnić rosół dodaje się cebulę. Im jej więcej tym rosół jest ciemniejszy. W celu nadania lekkiego żółtego koloru można dodać odrobinę kurkumy, która nie zmieni smaku, a spowoduje inny kolor zupy.
Previous Post: Własnoręczne curry
Next Post: Ozdobne dodatki do dań