Włoska kuchnia cechuje się prostotą i szybkim sposobem przygotowania. Nie może w niej zabraknąć makaronu. To jaki rodzaj makaronu wybierzemy zależy od nas samych. Przykładem na banalne i smaczne danie, idealne na letnie upały jest pasta fresca wraz z zielonym pesto. Zarówno jedne jak i drugi półprodukt można kupić w sklepie, chociaż można też je wykonać własnoręcznie. Kupując gotowe pesto, najlepiej świeżę, nie ze słoika oszczędzamy pracy z przecieraniem i kompletowaniem ziół, przypraw jakie się na pesto składają. By wykonać pastę z pesto wystarczy zagotować makaron, pamiętając by go nie rozgotować a następnie wymieszać z pesto. Pesto warto jest podgrzać, niemniej nie jest to konieczne. Tak sporządzone danie ozdobić można liściem sałaty lub bazylii oraz oprószyć parmezanem. Smak i aromat jest wyjątkowo włoski. Wraz z daniem podaje się kieliszek czerwonego wina, który doskonale komponuje się z prostotą typowo włoskiego dania.
Previous Post: Babka bananowa
Next Post: Gnochci z grzybami