Gnochci z grzybami

Gnochci to odpowiednik włoski polskich klusek śląskich na bazie ziemniaków. Smakuje doskonale jako zamiennik dla ziemniaków i makaronu, jako element pośredni łączący dwa smaki. Grzyby kojarzą się nam z polskim klimatem, chłodem i wilgocią lasu, tymczasem północne Włochy to bogactwo grzybów. Funghi są dodatkiem do wielu dań włoskich, między innymi do pizzy, niemniej polecanym zestawieniem są kluseczki gnochci z sosem grzybowym. Grzyby włoskie kupić można w zalewie zarówno z oliwy jak i pesto smakowym, a także zalewie octowej. Do dania z gnochci warto jest wybrać zalewę z oliwy, by móc przyrządzić wedle smaku i własnej inwencji sos grzybowy. Delikatność kluseczków oraz grzybów nadaje daniu maślanego smaku. Kompozycja ta świetnie smakuje z białym winem jak również dekoracją z pomidorków koktajlowych. Jeśli cenimy sobie dania mięsne można dodać mielone mięso z kurczaka, które dodaje daniu gęstości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *