W sklepach do wyboru mamy buraczki tarte, wiórki, kostki, plastry w słoikach większość buraczek proponuje się nam n ostro czy to z chrzanem, czy musztardą, octem. Pośród przepisów na domowe buraczki warto jest spróbować przecieru buraczkowego z marynowana papryką. Dodaje ona smaku, niekoniecznie ostrości, bowiem to zależy od tego, jakiego rodzaju papryki użyjemy. Wykonanie buraczków do słoików jest dość pracochłonne bowiem buraczki wymagają obrania i starcia na tarce, względnie pokrojenia w cienkie paski, kostkę. Poza burakami przygotować winniśmy pocięta paprykę, która należy zamarynować w occie przez co najmniej kilka dni. Dodanie przypraw do całości to kwestia indywidualna, poleca się przyprawienie goździkami, rozmarynek, czy liściem laurowym, jednakże pieprz i sól jest wystarczającą przyprawą. Po wymieszaniu wszystkich składników nie możemy zapomnieć by całość zapasteryzować. Tylko zapasteryzowane słoiki będą przydatne do spożycia po miesiącu, nawet kilku miesiącach.
Previous Post: Gnochci z grzybami
Next Post: Ciasto bananowe