Buraczki z papryką

buraczki z paprykąW sklepach do wyboru mamy buraczki tarte, wiórki, kostki, plastry w słoikach większość buraczek proponuje się nam n ostro czy to z chrzanem, czy musztardą, octem. Pośród przepisów na domowe buraczki warto jest spróbować przecieru buraczkowego z marynowana papryką. Dodaje ona smaku, niekoniecznie ostrości, bowiem to zależy od tego, jakiego rodzaju papryki użyjemy. Wykonanie buraczków do słoików jest dość pracochłonne bowiem buraczki wymagają obrania i starcia na tarce, względnie pokrojenia w cienkie paski, kostkę. Poza burakami przygotować winniśmy pocięta paprykę, która należy zamarynować w occie przez co najmniej kilka dni. Dodanie przypraw do całości to kwestia indywidualna, poleca się przyprawienie goździkami, rozmarynek, czy liściem laurowym, jednakże pieprz i sól jest wystarczającą przyprawą. Po wymieszaniu wszystkich składników nie możemy zapomnieć by całość zapasteryzować. Tylko zapasteryzowane słoiki będą przydatne do spożycia po miesiącu,  nawet kilku miesiącach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *